TikTok är den nya appen på allas läppar. Här kan vem som helst skapa ett konto och ladda upp videos när man dansar eller sänder live. De videos som du lägger upp kan vara upp till 15 sekunder. TikTok har på kort tid blivit mycket stort och idag används det av mer än 150 miljoner människor. Hur gör man som förälder om barnen vill använda appen? Är den säker för barn? Här kommer våra bästa tips till alla föräldrar.

Du kan blockera appen om du har ett barn som är minderårig

Åldersgränsen för TikTok är satt till 13 år. Om du har ett barn som är yngre än detta har du möjlighet att blockera appen från telefonen. Om du vill veta mer om föräldrakontroll och hur du använder detta kan du läsa om detta under de allmänna instruktionerna för Google eller iOS.

Du kan ställa ditt barns konto som privat och bestämma vem som följer

Alltid när du öppnar ett konto på TikTok blir profilen öppen för allmänheten automatiskt. Men om man går in under sekretessinställningarna går det välja att kontot ska vara privat. Det betyder att du måste godkänna alla som gör en förfrågan om att följa dig eller ditt barn. Det är bara de följare som du godkänner som ser det innehåll som du lägger upp. Du har också möjligheten att ta bort eller blockera följare om det skulle finnas ett behov av detta. Om en användare blockeras kommer den inte att kunna kontakta eller se ditt barns innehåll överhuvudtaget.

Välj vilken typ av innehåll ditt barn ska se

Om dina barn sitter och scrollar på TikTok finns det stor risk att de stöter på en video som du inte vill att de ska se. I dessa lägen kan man gå in på videon och trycka på en knapp där det står ”inte intresserad”. Då kommer det komma upp mindre av dessa i framtiden. Detta går alltid att ändra så det anpassas efter ditt barns ålder.

Du väljer om du vill tillåta kommentarer

Kommentarer är en väldigt stor del av sociala medier och de kan vara både upplyftande och stötande. På TikTok kan du ställa in så att endast dina följare kan kommentera dina videos, eller stänga av kommentarer helt och hållet. Det går även att ställa in filter som rensar alla ord som kan tyckas olämpliga eller stötande, till exempel svordomar och liknande.