Att kunna arbeta hemifrån låter som något av en utopi. Tänk att slippa passa tider och själv bestämma över hur och var du skall jobba. Men faktum är att det inte alltid blir en så positiv upplevelse som du förväntat dig. För att hemmajobbet skall flyta på och vara njutbart behöver du vara väl förbered, när det gäller praktiska och organisatoriska detaljer såväl som de mentala bitarna.

1. Skapa bra rutiner

Hur tråkigt det än låter så brukar det faktiskt behövas rutiner även när du arbetar hemifrån. Det är lätt att tänka att det är precis de inrutade rutinerna från kontoret som man vill komma ifrån när man väljer att arbeta hemifrån. Men faktum är att du behöver ha vissa rutiner för att komma igång att arbeta och för att kunna genomföra dagens uppgifter på ett effektivt sätt. Ställ därför klockan så du kommer upp i lagom tid och försök sedan arbeta åtta effektiva timmar med väl inplanerade raster.

2. Ha en dedikerad arbetsplats

Något som många missar när de börjar arbeta hemma är att ha en riktig arbetsplats. Det är lätt att tro att det går att jobba vid köksbordet eller i soffan. Detta är dock inte den bästa idén. Dels ger det inte en ergonomiskt korrekt arbetsställning vilket gör det obekvämt att arbeta och i längden kan leda till skador. Dessutom måste du ta bort alla arbetstillbehör efter arbetsdagens slut för att hemmet skall fungera som det skall. Då är det bättre att skaffa ett skrivbord där du kan ha dina saker och när du väl sätter dig vid den platsen så vet du att det är arbete som gäller.

3. Planera din dag

Börja varje arbetsdag med att ha ett möte med dig själv där du strukturerar upp det arbete du har framför dig. Vad är det som behöver göras, hur lång tid kommer det att ta, behöver du kommunicera med kunder eller har du inbokade möten. Gör ett dagsschema och försök sedan följa det så väl du kan.

4. Sätt upp regler

Om det skall fungera för dig att arbeta hemifrån är det viktigt att alla andra som vistas i hemmet eller lokalen förstår att du faktiskt jobbar. Det är inte helt lätt att arbeta om andra familjemedlemmar som befinner sig i närheten hela tiden avbryter dig eller försöker engagera dig i de vardagliga bestyren hemma. Det gäller att kunna ha en plats där du kan arbeta ostört och i lugn och ro och där andra respekterar att de inte kan störa dig precis hur som helst.

Vilka är dina bästa tips på att arbeta hemifrån?