Det finns flera orsaker till att en del inte vill läsa sin tidning på traditionellt sätt. Miljöaspekten är en av dem. Bekvämlighet en annan.

Idag finns flera bra appar för den som vill läsa sin tidning på en enhet, till exempel i mobilen eller på datorn. Men hur vet man vilken app man ska välja? Vad är det som skiljer dem åt? Är det överhuvudtaget någon större skillnad på dem? Svaret på det sistnämnda är både ja och nej.

Readly – Mest användarvänlig

Readly har funnits sedan 2012 och erbjuder fler än 5 000 tidningar från Sverige och övriga världen, inklusive 29 barntidningar som till exempel Bamse. Här finns dagstidningar som Expressen och magasin från stora svenska förlag. Den som prenumererar får obegränsad tillgång till samtliga titlar för 99 kronor per månad. De bjuder ofta på den första månaden och du kan avsluta ditt abonnemang när du vill. Här finns de senaste numren, men också tidigare utgåvor för den som missat något. Det går även att ladda ner tidningen och läsa den offline. Det finns också möjlighet att dela appen med upp till fem familjemedlemmar om så önskas. Appen fungerar på surfplatta, mobil och dator och finns att ladda ner på App Store, Google Play, Amazon App Store och Huawei AppGallery. Readly har fått flera priser för bland annat sin användarvänlighet.

Zinio – Flest tidningar, ja. Men bäst?

Zinio har varit verksam under ett årtionde och erbjuder fler än 6000 tidningar, både inhemska och utländska, där de utländska är störst till antalet. Här finns inte barntidningar som Bamse, däremot finns Kalle Anka, men inte på svenska. Här finns nyhetstidningar som Newsweek, men dagstidningar som Expressen tillhandahålls inte. Det går att ladda ner tidningar för att läsa dem offline på den enhet som önskas. Zinio har i likhet med Readly ingen bindningstid men det går inte att hitta någon uppgift om eventuell månadskostnad. Däremot kostar lösnummer 20-30 kronor per magasin. Någon gratisperiod erbjuds inte. Zinio är som en global tidningskiosk med tidningar från USA, Canada, Australien, Europa, Asien och Storbritannien. Appen finns att ladda ner på App Store och Google Play.

Ztory – Flest användare per konto

Precis som Readly, erbjuder Ztory ett stort antal tidningar, svenska och utländska. Månadskostnaden är 99 kronor och de har ingen bindningstid. Ztory tillhandahåller förutom barntidningar även barnböcker, vilket Readly inte gör. Ztory har en stor variation av sitt utbud och de tillåter upp till sju användare per konto, till skillnad från Readlys fem. De brukar också erbjuda en gratis prova-på period. Här finns nyhetstidningar som Expressen och 859 tidningar att välja bland, exempelvis Hemmets Journal eller barntidningen Bamse. Barnböckerna är över tusen till antalet. Det går även att ladda ner tidningar och böcker för att läsa dem offline. Appen finns att ladda ner på App Store eller Google Play.