Med hjälp av en VPN, Virtuellt Privat nätverk, kan man surfa säkert och anonymt på nätet utan att riskera att någon får veta vilka sidor man besöker eller vilken information man laddar ned. Med en VPN kan man även använda sig av många olika tjänster som annars är landbaserade vilket bland annat innebär att man kan se på tv-kanaler online i flera olika länder. Genom att man ansluter genom en VPN som är belägen i det land som man vill se på tv får man en lokal IP adress vilket gör att hemsidan uppfattar det som att man befinner sig i landet.

Att välja en VPN-tjänst

När man vill surfa anonymt på internet kan man använda sig av en VPN-tjänst som erbjuder möjligheter att koppla upp genom en VPN server i olika länder. Genom att man kopplar upp sig genom en VPN server får man en tillfällig IP adress i det land som servern är belägen i. Eftersom VPN servern inte sparar någon data så är det ingen som kan spåra vad man gör på internet. Allt man gör kan spåras tillbaka till VPN servern men den sparar ingen data om en själv. Det gör att man genom en VPN server kan se på tv online i olika länder eller besöka hemsidor som är spärrade i det land man befinner sig i. Det innebär också att man inte riskerar några påföljder för det man läser eller skriver på internet.

När man väljer en VPN-tjänst bör man välja en VPN-tjänst som kan erbjuda VPN servrar i de länder som man vill koppla upp sig genom. Om man exempelvis vill kunna se på svensk tv online behöver man använda en VPN-tjänst som har en VPN belägen i Sverige så att man får en svensk IP adress. Många VPN-tjänster har vissa begränsningar på sina tjänster vilket innebär att om man vill få tillgång till maximal bandbredd, vilket innebär snabba nedladdningar, behöver man betala extra. Likaså om man vill kunna koppla upp sig från flera olika enheter, som exempelvis datorn och mobiltelefonen.

Det finns sidor på nätet där man kan jämföra olika VPN-tjänster vilket gör att man snabbt och enkelt kan hitta den VPN-tjänst som passar en bäst. Man kan välja en gratis VPN-tjänst men får då räkna med att man inte får tillgång till servrar i de länder som man önskar. Dessutom är hastigheten mycket låg och ibland är även datamängden begränsad.