Reddit – den självutnämnda ”internets förstasida” – har något för alla. Oavsett om dina intressen är populära och mainstream eller nischade och obskyra kan vi i stort sett garantera att du hittar en gemenskap av andra entusiaster på Reddit.

Inget skämt – det finns livliga gemenskaper som ägnar sig åt allt från att uppskatta skönheten i statistik till att kurera klipp av människor som gör saker som de omedelbart ångrar. Så du kan vara säker på att det finns något på Reddit som du kommer att gilla. Tricket är att ta sig genom allt nonsens och hitta de bra sakerna – så vi har sammanställt en blygsam lista över de bästa underredaktionerna som Reddit har att erbjuda.

r/Futurology

Gillar du att läsa om teknik, men bryr dig inte om Apples senaste resultatrapport eller den senaste Facebook-kontroversen? Hoppa över ditt besök på /r/technology och gå över till Futurology. Här handlar allt om de största, sexigaste och mest ambitiösa teknikerna som mänskligheten för närvarande arbetar med.

r/Nonononoyes

I denna subreddit lägger folk upp klipp om tillfällen då saker och ting verkar gå fruktansvärt fel, men där katastrofen på något sätt avvärjs i sista minuten. Det kan handla om vad som helst – bilar som med nöd och näppe undviker katastrofala olyckor, mirakulösa återhämtningar från idrottsmän eller till och med djur som flyr från rovdjur. Man vet aldrig vad man kommer att hitta, men det är alltid spännande.

r/ReverseAnimalRescue

Den här är rolig för hela familjen. I grund och botten tar folk videor och GIF:s av människor som räddar djur och kör dem sedan i omvänd ordning för att få det att se ut som om de faktiskt utsätter dem för fara. Och eftersom du bara tittar på ett omvänt klipp och inte en sann skildring av den faktiska händelsen behöver du inte känna dig skyldig till att skratta när killen stoppar ner en kattunge i ett avlopp, sänker ner en känguru i en swimmingpool eller släpper en björn på en studsmatta och skickar den upp i ett träd.

r/NatureIsFuckingLit

Det finns många bra djurrelaterade subs på Reddit, men r/NatureIsFuckingLit är definitivt det bästa stället att gå till om du är ute efter fascinerande, respektingivande och rent av imponerande bilder från naturen. Det är i princip jordens största hits, bekvämt presenterade i en samling bilder, GIFs och korta videoklipp.

r/Gifs

Vi försökte att inte ta med för många standardsubbar på den här listan, men r/gifs är för bra för att förbises. Som en av Reddits största och mest aktiva subs är den fylld med en nästan oändlig ström av innehåll från hela webben. Och det är det som gör den fantastisk. Vilken dag som helst ger r/gifs en glimt av vad som händer inte bara på internet utan även i världen i stort. Om något viktigt, fantastiskt eller minnesvärt har hänt i dag kan du vara säker på att ett relevant klipp av händelsen kommer att hamna i den här undergruppen. Allt finns här, i ett så snabbt och lättsmält format som möjligt.

r/Instant_regret

Om du gillar klipp på människor som gör dumma saker och sedan omedelbart ångrar sina beslut, är den här subben något för dig. Det är härligt – du kan i princip luta dig tillbaka och förundras över hur dumma vissa människor är, samtidigt som du känner dig lite stolt över din egen beslutsförmåga.

r/PhotoshopBattles

Även om du inte är tillräckligt bra på Photoshop för att delta i ”striderna” är den här undergruppen definitivt värd ett besök. Utgångspunkten är ganska enkel: Användare skickar in bilder som är mogna för photoshopping, och sedan redigerar och mixar andra medlemmar bilderna innan de lägger upp dem i kommentarstråden. Resultaten är nästan alltid roliga, och vissa är rent av imponerande.

r/MemeEconomy

Den här undertexten är ganska rolig. I princip pratar användarna om memes som om de vore aktier och försöker på ett skämtsamt sätt förutse vilka memes som kommer att bli populära (eller falla ur popularitet), ofta med överdrivet entusiastiska utrop i stil med handelsgolv som ”KÖP KÖP KÖP!” eller ”SÄLJ SÄLJ SÄLJ!”. Det är mestadels en skämtfest, men under all satir finns det också en del bra sociala kommentarer om trendsättning, viralitet och internetkultur. Men å andra sidan kanske vi bara läser in för mycket i det.

r/IAmA

Förmodligen den mest kända subben, r/IAmA, är en plats för människor från alla samhällsskikt att göra informella frågesessioner. AMA:s – en förkortning för ”ask me anything” – lockar till sig alla möjliga typer av karaktärer och är ett utmärkt sätt att få förstahandsinformation om hur det är att vara brandman, visselblåsare på ett företag, forskare på NASA osv. På senare år har subben till och med blivit känt för AMAs med kändisar. Om du vill höra Jeff Bridges råd om hur man får ett äktenskap att hålla, eller om du av någon anledning vill fråga Patrick Stewart om han föredrar att slåss mot en anka i häststorlek eller 100 hästar i ankstorlek, är det möjligheter du hittar på r/IAmA.

r/askscience

pexels chokniti khongchum 3938023
Foto av Chokniti Khongchum från Pexels

Precis som historia kan vetenskap vara ett svårt ämne att studera på egen hand. Varför inte söka experternas visdom? Svaren på /r/AskScience backas upp av kollegialt granskade källor, vilket garanterar att de är trovärdiga, och reglerna kväver alla försök att ta saker och ting utanför ämnet eller sprida felaktig information. Oavsett om du har frågor om fysik, biologi eller någon annan aspekt av naturvärlden finns det sannolikt någon på denna sub som är villig att ge ett välgrundat svar. En kunnig gemenskap och strikta regler bidrar också till att AskScience är ett av de mest informativa och civiliserade forumen på Reddit.

r/DataIsBeautiful

Visualisering är en stor del av att förmedla statistik till en publik av lekmän. Datamängder kan vara svåra att analysera om man inte är utbildad i statistisk analys, men ett cirkeldiagram eller linjediagram kan förmedla information om trender snabbt och enkelt. För personer som är entusiastiska över statistik eller de som bara vill förstå information i ett ögonblick är r/DataIsBeautiful en utmärkt sub att prenumerera på. Diagrammen och graferna är vanligtvis av hög kvalitet, både estetiskt och metodologiskt. Subredditreglerna kräver också att visualiseringar måste länka till motsvarande datakällor, så det är lätt att granska metodiken bakom statistiken. Ämnena täcker ett brett spektrum av intressen, inklusive allt från diagram över klimattrender till statistiska uppdelningar av de senaste tv-programmen.

r/listentothis

Internet har möjliggjort en större spridning av musik än någonsin tidigare. Från popikoner till obskyra band, allt är teoretiskt sett bara några få klick bort. Men med så mycket information som flödar kan förhållandet mellan signal och brus vara fruktansvärt. Hur kan man hitta musikaliska pärlor utan att behöva vada genom så mycket dynga? Audiofiler som letar efter musik utanför de upptrampade vägarna kommer att finna sig hemma på r/listentothis, en community för att dela låtar och artister. Inläggen spänner över en mängd olika genrer, varav en del kan vara ganska udda. Om termer som ”jazzcore” och ”djent” fascinerar dig, dyk då ner i kaninhålet på r/listentothis.

r/Books

På r/Books kan du hitta den senaste informationen om populära böcker och författare samt diskussioner om litteratur från Homeros till Jonathan Franzen. Subben håller regelbundet frågesessioner med kända författare. Kanske viktigast av allt är att r/Books följer Sage’s Rule of Reddit, som förbjuder memes och andra inlägg med låg arbetsinsats och kräver att kommentarerna håller en grundläggande nivå av mänsklig anständighet. Bokmalar hittar få onlinecommunities som är lika trevliga som r/Books för att tillfredsställa sina litterära behov.

r/TheOcho

Minns du det där skämtet från filmen Dodgeball, där dodgeballmästerskapsturneringen sändes på en fiktiv sportkanal som hette ”ESPN8: The Ocho”? Någon bestämde sig för att ta det skämtet och köra med det på Reddit. Det är en sub där användare lägger upp videoklipp och GIF:er av obskyra sportevenemang som du förmodligen aldrig har hört talas om. Om du bläddrar igenom inläggen hittar du saker som ”shovel boarding” och ”bike football”.

r/Games

Även om r/Games inte är lika populärt som r/Gaming är r/Games ett mycket bättre ställe att gå till om du vill diskutera videospel. Detta beror till stor del på den starka modereringen. Resultatet är ett forum som främst består av artiklar och diskussioner om spelindustrin och de tekniska aspekterna av mediet. Liksom många videospelscommunities kan r/Games vara benägen att ibland drabbas av masshysteri, men strikta regler och moderering håller det hela i stort sett civiliserat.

r/HoldMyRedbull

Detta är utan tvekan den bästa av HoldMy[drink]-underfamiljen. Den stora fadern till dem alla var r/HoldMyBeer, som är en community som ägnar sig åt gifs/videor av berusade människor som försöker göra saker som de förmodligen inte borde försöka – allt medan de är synligt berusade. Populariteten hos denna första undergrupp inspirerade folk att skapa olika avknoppningar – bland annat r/HoldMyCosmo (samma idé, men specifikt för videor av kvinnor) och r/HoldMyJuiceBox (barn som försöker och misslyckas med att göra saker). r/HoldMyRedbull är något annorlunda och visar människor som gör extrema, dödsföraktande stunts – och oftast lyckas.

r/BrandNewSentence

Om du vill ha en extra skvätt av udda humor i ditt liv ska du prenumerera på den här gemenskapen. Utgångspunkten är att folk delar med sig av klipp – vanligtvis från inlägg i sociala medier och nyhetsartiklar – som innehåller meningar/fraser som är så udda och kreativa att det är troligt att de aldrig har skrivits tidigare. Om det är ditt första besök, sortera efter Top>All Time och ta dig en ordentlig titt – vi garanterar att du kommer att gilla det.

r/PraiseTheCameraMan

Det finns gott om subreddits som ägnar sig åt att dela med sig av otroliga videofilmer, men detta är en av våra favoriter. Istället för att bara fokusera på innehållet i videon handlar den här undertexten om att lyfta fram enastående kameraarbete. Detta innebär att det i praktiken är en sammanställning av käftsmällar som är otroligt vackra och som får dig att säga ”Vad?!”. Hur i helvete fick de till den bilden?!”

r/battlestations

pexels designecologist 1779487
Foto av Designecologist från Pexels

Battlestations är uppställningar av skrivbordsdatorer, och den här subben är fyllt av idéer om hur du kan ordna ditt eget skrivbordsdatorutrymme för maximal skönhet, effektivitet och coolhet. Även om många av dessa inställningar är inriktade på spel är det långt ifrån det enda du hittar. Det finns gott om människor som visar upp sina kontorsdatorer, arbetsstationer hemma och system som mer är avsedda för allmän underhållning. Det är ett bra ställe att hitta inspiration, nya prylar att lägga till i din datoruppsättning eller lösningar för att få in en bra battlestation i ett mindre utrymme.

r/todayilearned

TodayILearned är fylld av intressanta fakta som lätt kan ta dig ner i forskningens kaninhål i timmar, och ger läsarna bitvis fakta som, ja, många människor inte vet. Mycket av det är vetenskap och historia, men ämnena täcker alla möjliga områden. Om du gillar tanken på att lära dig nya saker varje dag är det här stället du ska vara på.

r/RenewableEnergy

Den här subben är ett utmärkt ställe att titta förbi och lära sig det senaste om miljöteknik, nya gröna idéer, supersmarta hållbarhetsinsatser och liknande ämnen. Även om en stor del av subben ägnas åt de senaste bestämmelserna, nystartade miljöföretag och den senaste gröna tekniken kan du också hitta svar på vanliga hållbarhetsfrågor och mycket annat.

r/Showerthoughts

Vi har alla haft de där upplevelserna där vi glider iväg i duschen och får en märklig – kanske till och med djupgående – tanke. Den här subben är gjort för att dela sådana tankar. Det handlar egentligen inte om fakta, utan om unika (ibland roliga och ofta tankeväckande) perspektiv som kan få dig att tänka om.

r/100yearsago

Du kan använda den här subben för att visa inlägg om vad som hände för 100 år sedan. Historieintresserade kommer alltid att hitta något nytt att lära sig varje dag, och de kan ha jättekul när de surfar i det här forumet som är fullt av fascinerande foton, citat, tidningsurklipp och mycket annat från hundra år sedan (för närvarande förstås 1920-talet, som har en hel del att erbjuda). Om du har en passion för historia eller bara vill bena upp dina trivialiteter är det här subben för dig.

r/nutrition

pexels ella olsson 1640777
Foto av Ella Olsson från Pexels

Det finns så mycket användbar information i den här subben; du kan komma upptäcka att du återkommer i flera dagar för att läsa mer om näringslära. Oavsett om du undersöker nya livsmedelsbestämmelser eller hoppas på att få ta del av den senaste vetenskapliga forskningen kommer r/nutrition att visa sig vara ett spännande verktyg. Det finns något för alla i den här tråden, oavsett om du är en kaloriräknare, en gymmare eller bara någon som vill ha lite mer information om hur olika aspekter av näring fungerar.

r/nextfuckinglevel

Namnet i sig självt täcker i princip hela stämningen i denna sub. Om du behöver en uppmuntran eller lite inspiration kommer r/nextfuckinglevel verkligen att leverera. Du kan hitta banbrytande uppfinningar, dödsföraktande stunts och häpnadsväckande konstverk. Detta flöde är minutiöst välkurerat och noggrant utformat för att tilltala en bred grupp människor. Subben går lite längre för att presentera människor runt om i världen som är vansinnigt begåvade och förtjänar erkännande. Ta en paus från alla domedagsskildringar och kolla in detta talangfyllda feed.