Välkommen till framtidens Wi-Fi-routrar. Wi-Fi 6E är den senaste och bästa versionen av Wi-Fi-standarden. Den nya standarden erbjuder flera fördelar jämfört med äldre versioner. Wi-Fi 6E-routrar är dyrare än äldre modeller, men den ökade prestandan kan vara värd merkostnaden för dem som vill framtidssäkra sina trådlösa nätverk.

Den genomsnittliga nätverksanvändaren kanske dock inte ser någon större fördel, om ens någon, jämfört med en standard Wi-Fi-6-router. Det kan vara lätt att vilja spendera extra på det senaste och bästa inom nätverksteknik, men du kanske inte ens behöver det.

Så ska du köpa en Wi-Fi-6E-router? Låt oss ta en mer detaljerad titt på allt du behöver veta om Wi-Fi 6E.

VAD ÄR WI-FI 6E?

Wi-Fi 6E är det senaste tillägget till 802.11ax-standarden, och den här upplagan lovar att ge många förbättringar.

Till att börja med kommer Wi-Fi 6E att lägga till stöd för 6 GHz-bandet, som för närvarande inte är licensierat. Stödet för 6 GHz ger användarna större bandbredd och mindre överbelastning. Wi-Fi 6E är bakåtkompatibelt med befintliga Wi-Fi-enheter, så det finns ingen anledning att oroa sig för kompatibilitetsproblem.

När det gäller hastighet är Wi-Fi 6E upp till tre gånger snabbare än Wi-Fi 5 och är dessutom mer energieffektivt. Denna effektivitet innebär att dina enheter är anslutna längre utan att behöva laddas upp ofta.

På det hela taget är Wi-Fi 6E ett välkommet tillskott till 802.11ax-standarden, och den lovar att medföra vissa förbättringar som kommer att gynna användarna. Om du är ute efter bästa möjliga Wi-Fi-upplevelse bör du hålla utkik efter Wi-Fi 6E-enheter.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN WI-FI 6 OCH WI-FI 6E?

Som efterföljare till Wi-Fi 5 är Wi-Fi 6 den senaste standarden för trådlösa nätverk. Den är snabbare än sin föregångare och den trådlösa standarden har några nya funktioner. En av de mest anmärkningsvärda nya funktionerna är stöd för 6 GHz-frekvensbandet, och det är där Wi-Fi 6E kommer in.

6 GHz-bandet är licensfritt, så du behöver inte oroa dig för att använda det utan licens. Detta står i kontrast till FCC:s 2,4 GHz- och 5 GHz-band.

6 GHz-bandet är mer överbelastat än 5 GHz-bandet, men det är fortfarande relativt tomt jämfört med 2,4 GHz-bandet. Detta innebär att Wi-Fi 6E-enheter kommer att ha lättare att hitta en fri kanal att använda, vilket leder till högre hastigheter och mindre störningar.

Fördelarna med Wi-Fi 6E kommer att bli tydligast i tätbefolkade områden, t.ex. i hyreshus och kontorskomplex. I dessa miljöer kommer den extra bandbredd som 6 GHz-bandet ger att vara ett välkommet tillskott.

FÖRDELAR MED ATT KÖPA WI-FI 6E

Liksom de flesta människor tar du förmodligen ditt Wi-Fi i hemmet för givet. Men om du är en kraftfull användare som alltid är uppkopplad vet du att en bra Wi-Fi-anslutning är nödvändig. Och om du är ute efter den bästa Wi-Fi-upplevelsen bör du överväga att investera i Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 6E erbjuder flera fördelar jämfört med äldre versioner. Den kanske mest avgörande fördelen är högre hastigheter än äldre versioner av Wi-Fi. Wi-Fi 6E är också mycket effektivare än äldre versioner.

En annan imponerande fördel med Wi-Fi 6E är att den erbjuder bättre säkerhet än äldre versioner av Wi-Fi. Wi-Fi 6E innehåller funktioner som krypterade förvaltningsramar och förbättrad autentisering, vilket gör det svårare för hackare att komma åt ditt hemnätverk.

Om du är ute efter den bästa Wi-Fi-upplevelsen bör du överväga att investera i Wi-Fi 6E. Wi-Fi 6E erbjuder högre hastigheter, bättre effektivitet och förbättrad säkerhet jämfört med äldre versioner av Wi-Fi.

FALLGROPARNA MED ATT KÖPA WI-FI 6E

Om du vill investera i Wi-Fi 6E bör du först vara medveten om några potentiella fallgropar.

Wi-Fi 6E är fortfarande en relativt ny teknik. Den är ännu inte lika allmänt antagen som andra Wi-Fi-standarder. Detta innebär att du kanske inte kan dra full nytta av dess potentiella hastigheter och möjligheter om dina enheter inte har stöd för den.

Den nya standarden kommer också med några kompromisser. Den använder mer ström än andra Wi-Fi-standarder, så batteritiden kan bli lidande om du använder den konstant. Dessutom har den en kortare räckvidd än andra standarder, så den kanske inte är idealisk för stora hem eller kontor.

Slutligen är Wi-Fi 6E dyrare än andra Wi-Fi-standarder just nu. Om du inte planerar att använda alla dess funktioner är det kanske bättre att hålla dig till en äldre, mer prisvärd standard.

KOSTNADER FÖR ATT KÖPA IN SIG I WI-FI 6E

Som med all ny teknik finns det dock en kostnad förknippad med att uppgradera till Wi-Fi 6E.

En av de avgörande kostnaderna för Wi-Fi 6E är behovet av ny utrustning. Om du vill dra nytta av Wi-Fi 6E måste du investera i en ny router och eventuellt nya enheter. Den goda nyheten är att många av de senaste smarttelefonerna och bärbara datorerna redan har stöd för Wi-Fi 6E, så du kanske inte behöver byta ut alla dina enheter.

En annan kostnad att ta hänsyn till är behovet av en ny infrastruktur för trådlösa nätverk. Wi-Fi 6E använder en annan frekvens än tidigare Wi-Fi-standarder, så du måste se till att ditt trådlösa nätverk är kompatibelt.

Är Wi-Fi 6E värt investeringen? Det beror på dina behov och din budget. Om du behöver de snabbaste hastigheterna och stöd för de senaste enheterna är Wi-Fi 6E ett bra alternativ. Men om du inte är redo att investera i ny utrustning och är nöjd med din nuvarande trådlösa tjänst behöver du kanske inte uppgradera.

Om du är ute efter bästa möjliga prestanda för ditt Wi-Fi-nätverk i hemmet bör du investera i Wi-Fi 6E-routrar.

Wi-Fi 6E ger de bästa hastigheterna och funktionerna och är framtidssäkrad för nästa generations enheter. Det är dock av största vikt att notera att Wi-Fi 6E-routrar fortfarande är relativt nya och dyra, så om du har en budget kanske du vill vänta några år tills tekniken har mognat.

Så vad väntar du på? Är du redo att hoppa in i Wi-Fi 6E-världen?