I dagens värld är onlinesäkerhet viktigare än någonsin. Med hackare som ständigt försöker stjäla vår personliga information är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda oss. Vi vill alla vara säkra på nätet, men med så mycket information där ute kan det vara svårt att veta var man ska börja. Även om det finns många olika tips och tricks där ute är vissa mer effektiva än andra.

Här är fem saker du aldrig bör göra om du bryr dig om säkerheten på nätet och fem tips som verkligen hjälper dig att vara säker på nätet:

1. Att inte använda ett starkt lösenord.

Med alla dataintrång som skett de senaste åren är det tydligt att lösenord inte är lika säkra som de en gång var.

Använd en blandning av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Undvik att använda ord som är lätta att gissa sig till som ”lösenord” eller ditt födelsedatum. Hackare kan lätt knäcka dessa lösenord. Gör ditt lösenord minst 8 tecken långt. Använd inte samma lösenord på flera webbplatser. Många av oss gör detta, men varför? Därför att det är lättare att komma ihåg ett lösenord än flera.

Om du inte kan komma ihåg dessa långa och starka lösenord är det bästa alternativet att använda en lösenordshanterare för att lagra dina lösenord på ett säkert sätt. Vi har själva använt LastPass under många år och är mycket nöjda med deras tjänster.

Genom att använda en lösenordshanterare från ett äkta cybersäkerhetsföretag kan du vila lätt och använda hur många starka lösenord som helst, eftersom lösenordshanteraren kommer att komma ihåg dessa lösenord. Allt du behöver göra är att bara komma ihåg ett huvudlösenord som du måste använda för att logga in i appen för lösenordshanteraren.

2. Att inte hålla din programvara uppdaterad.

Ett viktigt tips för din säkerhet online är att se till att din programvara alltid är uppdaterad. Detta omfattar operativsystemet samt alla webbläsare, e-postklienter och andra program som du använder regelbundet.

Hackare hittar ständigt nya sätt att utnyttja sårbarheter i programvaran, och om du inte kör den senaste versionen av dina program kan du vara i fara. Många programuppdateringar innehåller säkerhetslösningar, så det är viktigt att installera dem så snart de är tillgängliga.

Du kan vanligtvis ställa in din programvara så att den uppdateras automatiskt, men det är en bra idé att kontrollera om det finns uppdateringar regelbundet för säkerhets skull. Om du inte är säker på hur du uppdaterar din programvara kan du vanligtvis hitta instruktioner genom att söka på nätet eller kontakta programvarans utvecklare.

3. Att inte använda tvåfaktorsautentisering.

Du kanske tror att det räcker att ha ett starkt lösenord för att hålla dina konton säkra, men så är det inte. Hackare blir alltmer sofistikerade och de kan lätt räkna ut även de mest komplexa lösenorden. Därför bör du alltid använda tvåfaktorsautentisering när det är möjligt, åtminstone på sajter och tjänster som är viktiga.

Tvåfaktorsautentisering är ett extra säkerhetslager som kräver att du anger en kod utöver ditt lösenord när du loggar in. Koden skickas vanligtvis till din mobiltelefon och ändras varje gång du loggar in. Detta gör det mycket svårare för hackare att få tillgång till ditt konto, även om de känner till ditt lösenord.

Om du inte använder tvåfaktorsautentisering är det dags att börja nu. Det är ett enkelt sätt att avsevärt förbättra din onlinesäkerhet, och det kan bespara dig en hel del huvudvärk i framtiden.

4. Öppna/klicka på okända e-postmeddelanden eller spamlänkar.

Under de senaste åren har vi sett en ökning av antalet personer som har fastnat för skadliga e-postmeddelanden och spamlänkar. Detta beror på att fler och fler människor använder internet för sina dagliga sysslor och därmed blir alltmer sårbara för attacker.

Det finns några enkla saker du kan göra för att skydda dig mot den här typen av attacker, och vi har listat dem nedan.

  1. Var försiktig med vad du klickar på – Om du får ett e-postmeddelande från en okänd avsändare eller en länk i ett chattrum som du är osäker på, klicka inte på det. Dessa länkar kan vara skadliga och kan leda till att din dator infekteras med skadlig kod eller spionprogram.
  2. Håll ditt antivirusprogram uppdaterat – Ett av de bästa sätten att skydda dig mot skadlig e-post och spamlänkar är att se till att ditt antivirusprogram är uppdaterat. Antivirusprogram upptäcker de flesta hot och stoppar dem innan de kan orsaka någon skada.
  3. Öppna inte bilagor från okända avsändare – Om du får ett e-postmeddelande med en bilaga från en okänd avsändare ska du inte öppna det. Dessa bilagor kan vara skadliga och kan infektera din dator med skadlig kod eller spionprogram.
  4. Var försiktig med vilken information du delar med dig av på nätet – Var försiktig med den information du delar med dig av på nätet, till exempel ditt fullständiga namn, din adress eller ditt telefonnummer. Denna information kan användas av någon för att begå identitetsstöld eller bedrägeri.
  5. Håll dina lösenord säkra – Dela aldrig dina lösenord med någon och se till att de är starka och unika (inte lätta att gissa).

5. Glömma att säkerhetskopiera dina uppgifter.

Oavsett hur ofta vi får höra det är det fortfarande många som inte säkerhetskopierar sina data. Detta är ett potentiellt stort misstag eftersom det bara krävs ett enda tekniskt fel för att allt ska gå förlorat. Se till att du regelbundet säkerhetskopierar dina data till en extern hårddisk eller till molnet så att du kan vara säker på att dina värdefulla filer är säkra.

Om du har känsliga uppgifter som du inte vill förlora är det dessutom alltid en bra idé att kryptera dem. På så sätt är uppgifterna fortfarande säkra även om dina säkerhetskopior äventyras.

När det gäller säkerhet på nätet finns det många viktiga faktorer att ta hänsyn till. Men om du vill hålla dina data och din identitet säkra måste du se till att det börjar med dig själv.

Genom att följa de enkla tips som nämns ovan kan du hjälpa till att hålla dina data säkra från hackare och andra hot på nätet.