Gmail verkar vara den stora fisken i ett hav av webbaserade e-postklienter. De är dock inte det enda alternativet för gratis e-posttjänster, och det finns många fördelar med att ta en titt på konkurrenterna för att se om du kan dra nytta av att byta. De största problemen som du kan stöta på med Gmail är bristande kundsupport, skräppostfiltrering och mängder av reklammejl som verkar alltför irrelevanta varje morgon du kollar din inkorg. De flesta användare spekulerar också i att det begränsade lagringsutrymmet är ett av de stora problem som de kan komma att ställas inför i framtiden.

Bättre sent än aldrig. Om du ska göra ett byta kan du fundera på de alternativ till Gmail som nämns här.

Protonmail

Protonmail är en säker e-posttjänst som använder end-to-end-kryptering för att skydda dina meddelanden från nyfikna ögon. De lovar att skydda dina data och låter dig lagra obegränsat med filer och mappar, inklusive bilder, videor, dokument, ljudinspelningar och till och med säkerhetskopior av själva meddelandena. Till skillnad från vissa andra e-posttjänster kan du när som helst radera allt på servern. Protonmail är en del av samma företag som Proton Exchange, som erbjuder olika sätt att lagra och komma åt dina data. Du kan till exempel lagra dina lösenord på en säker plats med deras lösenordshanterare. Dessutom kan du med paketet för egna e-postservrar enkelt konfigurera dina egna e-postservrar utan extra kostnad.

AOL Mail

AOL är ett av de bästa alternativen till Gmail; det är gratis, får bra recensioner, används i stor utsträckning och erbjuder allt du kan förvänta dig av en modern e-posttjänst. Till skillnad från Google, Outlook.com eller Hotmail spårar de inte din e-post. Istället kan du ladda ner hela brevlådan på din dator som en ZIP-fil och flytta den till en annan leverantör om du vill eller synkronisera den med dina mobila enheter. Till skillnad från Hotmail kan du också använda Outlook.coms lösenordshanterare online för att skapa komplicerade lösenord för din e-post och andra onlinekonton. Du kan också ställa in en sekundär e-postadress på samma konto och vidarebefordra all e-post, vilket gör det till ett bra val för kontakter. Det har stark säkerhet, många onlineverktyg och en bra mobilklient.

GMX Mail

GMX är en väletablerad internationell leverantör. Till skillnad från i USA ägs den inte av AOL utan snarare av franska Mail.com. GMX erbjuder många bra funktioner som IMAP, mobil synkning och offlineåtkomst trots namnet. De erbjuder också två kostnadsfria e-postadresser på ett konto och en särskild adress som är avsedd för kampanjbruk. Jämfört med Gmail är GMX något enklare att använda. Denna e-postklient har extremt stark säkerhet, har stor gratis lagring och gratis IMAP. Det är gratis för upp till 1 GB lagringsutrymme, men du kan få mer utrymme genom att betala för extra funktioner. På det hela taget är det ett bra värde för pengarna om du vill ha en professionell e-posttjänst.

Yahoo Mail

Yahoo Mail har funnits med på de bästa rekommendationerna i flera år, men det har alltid saknats en ordentlig Windows-datorklient trots att det är den bästa e-posttjänsten. Det förändrades med Yahoo Mail 4.5, som äntligen kommit till Windows. Yahoo Mail är en av de äldsta e-posttjänsterna som fortfarande finns kvar. Den senaste versionen släpptes 2004, men den är fortfarande mycket populär bland internetanvändare. Det är inte förvånande, eftersom Yahoo är den främsta destinationen för nyheter och reklam på nätet. Yahoo Mail för Windows riktar sig dock i första hand till dem som vill ha tillgång till alla dess funktioner, som stöd för många e-postkonton, integrering av konton för sociala medier osv.

Zoho Mail

Zoho är ett bättre alternativ till Gmail med alla de funktioner som du normalt hittar i program för desktops. Den senaste versionen kommer dock med många spännande nya funktioner och förbättrad prestanda. Dessutom är den senaste versionen en betydande uppgradering jämfört med den tidigare. Zoho levereras med stöd för flera konton, som du kan få tillgång till när som helst. Den har en enhetlig inkorg som gör att användarna kan se alla e-postmeddelanden på ett och samma ställe. Zoho är perfekt för användning på företagsnivå och i företag, och dess säkerhetsfunktion håller meddelanden från skräp eller skadlig kod. Du kan få tillgång till alla dina favoritfunktioner som är tillgängliga via ett enda gränssnitt. Webbapplikationen har förbättrat sitt användargränssnitt och fortsätter att uppdateras från tid till annan.

Outlook

Om du letar efter ett bra Gmail-alternativ som erbjuder stor integritet är Outlook ett utmärkt val. Det har ett användarvänligt gränssnitt och kontohantering, och du kan använda det fristående med Outlook Premium för bara 200 kronor per år. E-posttjänsten från Microsoft har dessutom gjort en stor satsning för att få användare från konkurrerande tjänster att komma över, med en särskild kampanj där du kan få ett gratis år av tjänsten. Med det sagt är det fortfarande den dyraste vanliga e-postleverantören som finns. Och för första gången kan du få Outlook-apparna för Android och iOS gratis om du är villig att stå ut med reklam.

Tutanota

Tutanota är den säkraste e-postleverantören i världen. Den kan kryptera all e-post som standard, och användarna kan välja mellan OpenPGP och en ny version av PGP som kallas Standard. Tutanota är ett Gmail-alternativ som erbjuder datakryptering, som sträcker sig till dina e-postmeddelanden i din brevlåda och din kontaktlista. Premiumplanen kostar €12 per år och erbjuder bra funktioner som ökad lagring och en reklamfri upplevelse. Tutanota har också ett webbläsartillägg som fungerar som en egen e-postklient.

Mailbox.org

Mailbox.org är ett gratis webbaserat e-postprogram som gör det enkelt att skicka och ta emot e-post från din persondator, mobila enhet eller tjänsteleverantör. Mailbox.org lagrar all e-post på sina servrar, och i händelse av ett brott kan användarna välja mellan en form av dataskydd, till exempel att uppgifterna inte får användas för reklam, att de inte delas med tredje part och att de lagras i ett land utanför EU. Mailbox.org är för närvarande endast tillgängligt för Windows-, Mac- och Linux-operativsystem.

Posteo

Posteo är ett av de bästa e-postalternativen för privatpersoner och företag som vill skydda sin integritet. Detta kostnadsfria webbaserade e-postprogram finns tillgängligt för Windows, Mac, Android och iOS. När du har registrerat dig på tjänsten kan du installera Posteo-appen på din mobila enhet och börja ta emot krypterad e-post från andra användare. E-postmeddelanden som skickas till e-postadressen kan importeras till ett Posteo-konto, och de krypterade uppgifterna lagras för alltid. Om du vill använda Posteo men inte vill binda dig till en månadsavgift kan du använda deras gratisplan.

iCloud Mail

iCloud mail är ett bra alternativ till Apples standardmailtjänst som stöder endast ett e-postkonto. Det liknar Gmail, men utöver de vanliga funktionerna låter iCloud dig lagra dina brevlådor i molnet. Detta innebär att om din iPhone någonsin skadas eller försvinner kommer du fortfarande att kunna komma åt din e-post. Du kan också importera din e-post från andra e-postleverantörer till iCloud, och Apples tjänst erbjuder avancerade sök- och filtreringsfunktioner. Dessutom har iCloud Mail stöd för bilagor, flera e-postkonton och ett stort antal skräppostfilter, vilket är anledningen till att företag ofta använder den.