Raspberry Pi är en av de mest populära single board-datorerna. Dessa små datorer i fickformat är byggda för att lära sig programmeringsspråk och är en favorit bland entusiaster. Raspberry Pi är en liten, billig dator som är ett utmärkt verktyg för att lära sig programmera för alla åldrar. Den kan användas av nybörjare, hackare och konstnärer för småskaliga projekt och kan till och med användas som skrivbordsdator. Du kan surfa på internet, titta på högupplösta videor, spela spel, skapa AI-assistenter eller spela in videor med den. Raspberry Pi är den mest kända enbordsdatorn, men många alternativ kan göra samma jobb eller skapa ännu större projekt. Vissa kort har funktioner för maskininlärning, och de med de lägsta specifikationerna är perfekta för nybörjare och DIY-projekt. Här är några av de konkurrenskraftiga Raspberry-alternativen.

Banana Pi M3

Banana Pi är ett välkänt alternativ till Raspberry Pi. Den erbjuder en kraftfullare processor och funktioner, vilket gör den till ett utmärkt val för projekt som kräver mer prestanda. Dessutom kan systemet stödja upp till 4 GB RAM och har en 64-bitars fyrkärnig processor med fyra kärnor. Det finns många olika versioner av Banana Pi, där M3 är den mest prisvärda. M3 erbjuder en 1,6 GHz fyrkärnig ARM Cortex-A7-processor med fyra kärnor, 1 GB DDR3L-systemminne och möjlighet att köra 64-bitars Linux-baserade operativsystem. Banana Pi M3 har dessutom en microSD-kortplats för att lägga till en extra lagringsenhet för ditt operativsystem, dokument och foton.

Onion Omega2+

Onion Omega2+ är en av de billigaste enkortsdatorerna med ett Linux-operativsystem och inbyggt wifi. Det är en produkt från det franska företaget Onion. Omega2+ kostar cirka 20 euro och har en dubbelkärnig processor med 512 MB RAM, 4 GB flashminne, Gigabit Ethernet och tre USB-gränssnitt (två för USB 2.0 och ett för 3.0). En av fördelarna med Omega2+ jämfört med andra enkortsdatorer är att du kan ansluta den till en TV/Monitor via en HDMI-kabel. Banana Pi M3 kan också anslutas till en bildskärm via HDMI, men kabeln säljs separat. Som framgår av Onions webbplats har Omega2+ fullt stöd för Android. Den kan också köra flera andra Linuxdistributioner.

NanoPi NEO4

NanoPi NEO4 är en enkortsdator som FriendlyElec har utformat för utvecklare. Den har en Allwinner H5 SoC, en hexa-kärnig Cortex-A53 CPU, 2 GB RAM och 16 GB eMMC-lagring. Kortet har en 40-pin GPIO-huvudkontakt, en Raspberry Pi-kompatibel kontakt, en HDMI-port, tre USB-portar och ett likströmsuttag. Det har också två Ethernet-portar, en Mini-USB-port och ett ljuduttag. Tyvärr finns det ingen strömknapp eller microSD-plats på NEO4. Istället måste du strömförsörja den via MicroUSB-kontakten. NEO4 har en 1 GHz CPU och kör Linux Kernel 3.10. Det finns ett ”Kernel Linux”-projekt på FriendlyElecs webbplats för detta kort. Förutom Linux har NEO4 Android 4.4 (KitKat) och Debian Linux.

Odroid XU4

Odroid XU4 är kraftfull och energieffektiv hårdvara med en Octa-core ARM CPU och 2 GB höghastighets-RAM. Denna hårdvara är perfekt för spel, streaming och allmänna datoruppgifter. XU4 kan drivas av fyra AAA-batterier och har två extra USB-portar som ansluts till OTG-porten. Det finns också en MicroSD-plats, ett ljuduttag och en MicroUSB-port. Du kan installera operativsystemet Raspbian och köra Kodi från den här lilla datorn. Med XU4 kan du enkelt spela spel, strömma videor och köra olika hemautomationsprojekt. Det är viktigt att notera att Odroid XU4 är helt tyst, till skillnad från de flesta andra som låter på grund av fläktarna. XU4 innehåller en kylfläns som eliminerar fläktljudet. Tyvärr finns det ingen strömknapp på kortet, men det har en återställningsknapp.

PocketBeagle

I och med lanseringen av PocketBeagles senaste kort har flera nya funktioner införts i produkten. Det första man lägger märke till är hur mycket bättre den här enheten ser ut nu. De gamla, föråldrade färgerna och texturerna; nu är knappen ännu mer estetiskt tilltalande. Det nya kortet kan också uppdatera appen automatiskt via en internetanslutning. PocketBeagle fungerar på Debian OS och har 512 MB Ram med ytterligare stöd för SD-kort. Produktens enkelhet har också förbättrats avsevärt genom den nya designen, som nu gör saker och ting mycket enklare. PocketBeagle är det minsta kortet globalt sett baserat på Texas Instruments Sitara System-on-Chip-processorserie. Denna omfattar 1-4 ARM Cortex-A-kärnor. PocketBeagle är också kompatibel med vanliga protokoll för seriellt gränssnitt som UART, SPI, I2C och CAN.

RockPi 4 modell C

RockPI 4 Model C är en kraftfull enkortsdator med en fyrkärnig processor och 4 GB RAM, vilket gör den perfekt för spel, webbsurfning och kontorsarbete. Den drivs av en Allwinner A13-processor och har 8 GB flashminne med eMMC-stöd. Den har två gigabit Ethernet-portar, en USB 2.0-port, en micro-USB OTG-port, en microSD-plats, ett ljuduttag, en återställningsknapp osv. Rock 4 Model C har en platt banddesign, vilket gör den lätt att använda för projekt som kräver raka linjer och enkel montering. Dessutom är den kompatibel med ett brett utbud av Raspberry Pi-hårdvara och alla tillbehör som krävs för att få igång den.

NVIDIA Jetson Nano utvecklarkit

NVIDIA Jetson Nano är ett nytt AI-fokuserat systemkort som är utformat för utvecklare. Det är avsett att förenkla utvecklingen av AI-relaterade projekt genom att låta utvecklarna använda sina befintliga dataprogrampaket och köra neurala nätverksträning och inferens på system som använder så lite som 2 GB minne. Jetson Nano möjliggörs av NVIDIAs nya autonoma beräkningsplattform, AI Boost, som kombineras med den avancerade processorkraften i Tegra X1-processorn för att utföra beräkningsuppgifter snabbt och effektivt.

ASUS Tinker Board S

ASUS Tinker Board S är en enkortsdator som är perfekt för hobbyister och studenter. Den har en Rockchip RK3288C-processor och 2 GB RAM, vilket gör den tillräckligt kraftfull för att köra Linux eller Android. Det finns 32 GB inbyggt lagringsutrymme och en microSD-kortplats. Tinker Board S har också en Pi-liknande form, vilket gör den lätt att fästa och hålla. ASUS tillhandahåller flera portar på kortet, bland annat Gigabit Ethernet, dubbla USB 2.0-portar, mikro-HDMI och en mikro-USB 3.0-port för strömförsörjning. Precis som Raspberry Pi finns det inga HDMI- eller kompositvideoutgångar på Tinker Board S. ASUS Tinker Board S levereras med en förinstallerad Linux-distribution, vilket gör det enkelt att börja bygga projekt.

LattePanda

LattePanda är en enkortsdator som är ungefär lika stor som ett kreditkort. Den kör Windows 10 och har en Intel Atom-processor. LattePanda-kortet har 4 GB RAM-minne, 64 GB inbyggd lagring och en eMMC-modul. Den har två mikro-USB-portar för ström och dataöverföring, en HDMI-port och en mini-DisplayPort för videoutgång. LattePandas operativsystem kan uppgraderas från Windows 10 till Ubuntu, Debian osv. Den levereras med ett USB-tangentbord och en USB-mus. För 68 dollar är LattePanda ett bra val för studenter som vill prova Linux. Dessutom är detta en kraftfull och mångsidig plattform för äldre tonåringar och vuxna som är intresserade av att skapa egna program.

Le Potato

Le Potato är en enkortsdator som är perfekt för alla som letar efter ett prisvärt och kraftfullt alternativ till Raspberry Pi. Den här datorn är fullmatad med funktioner, bland annat högpresterande design, avancerad teknik med låg effekt, kompatibilitet, utbyggbarhet och stöd för Android. Så oavsett om du är nybörjare eller erfaren användare är Le Potato ett utmärkt val för ditt nästa projekt eftersom den levereras med NXP i.MX6 Dual Core (Cortex A9) 1,2 GHz-processor, ett Vivante GC880 grafikkort och 1 GB DDR3 RAM. Le Potato har också Gigabit Ethernet, USB2.0 OTG, USB2.0 Host, Micro SD-kortplats, HDMI, IR-fjärrkontroll, 40-stifts GPIO, kameragränssnitt (CSI), MIPI CSI, MIPI DSI och SD/MMC-kortplats.

Vilken är din favorit bland enkortsdatorer?