Visste du att korrekt sittande på jobbet kan hjälpa till att förebygga muskelknutor? Muskelknutor är en vanlig källa till smärta och obehag, men de kan undvikas med rätt hållning. Låt oss ta en titt på varför det är så viktigt att sitta rätt och hur det kan hjälpa till att förebygga muskelknutor.

Den mänskliga kroppen är inte avsedd att sitta under långa perioder. Tyvärr har många av oss stillasittande arbeten som kräver att vi sitter vid ett skrivbord i åtta timmar eller mer varje dag. Detta kan leda till alla möjliga problem, inklusive muskelknutor.

Muskelknutor orsakas av spända, överansträngda muskler. När du sitter i samma ställning för länge kan dina muskler bli spända och ömma. Detta kan leda till att det bildas triggerpunkter, som är områden i muskelvävnad som är särskilt känsliga för smärta.

Som tur är finns det några enkla saker du kan göra för att undvika detta problem. För det första ska du se till att du sitter rakt upp med axlarna bakåt och hakan inåtlutad. För det andra, ta täta pauser för att gå runt och sträcka ut dina muskler. Och slutligen, om du börjar känna att en muskelknut bildas, massera den med fingrarna eller en tennisboll tills smärtan försvinner.

Om man inte lyckas lösa muskelknutor själv

Triggerpunkter utvecklas under lång tid i etapper, från mindre smärtgivande till mer uttalad. Gradering är som följande:

  • Tender spots
  • Tender points
  • Triggerpoints
  • Taut band.

Har man nått till punkten Triggerpoints / Triggerpunkter så behöver man vanligtvis professionell hjälp, i första hand i form av triggerpunktsmassage. Därefter används akupunktur och dry needling. Behandlingen har utvecklats utifrån en beprövad erfarenhet och vetenskapliga studier, som syftar till att hitta källan till din smärta.

Janet Travell är en amerikansk läkare och hon har definerat smärtan som kommer från triggerpunkter på följande sätt: Smärta från en punkt i bindväv, sena och muskulatur. De som råkat ut för detta vet hur smärtsamt det kan vara!

Kom ihåg detta för att undvika muskelknutor

Det är viktigt att sitta rätt på jobbet av många skäl, varav ett är att förebygga muskelknutor. Muskelknutor kan vara smärtsamma och orsaka obehag, men de kan undvikas med rätt hållning. Så nästa gång du sitter vid skrivbordet, se till att du sitter rakt och ta ofta pauser för att sträcka ut musklerna och förhindra att de där irriterande knutarna bildas.

Lycka till!