Pixel 4a är namnet på Googles nya telefon. Det har länge ryktats om att företaget skulle lansera en ny mobil och ryktet visade sig alltså vara sant. Den nya telefonen släpptes i augusti 2020 efter en viss försening på grund av den för tillfället pågående pandemin. Telefonen presenteras som en budgettelefon och här nedan kommer vi att redovisa alla detaljer rörande denna telefon.

Pixel 4a – En bra budgettelefon

Pixel 4a har som sagt lanserats som en budgettelefon och är en uppgraderad variant av förra årets modell 3a. På den nya telefonen har det gjorts en rad förbättringar och användare kommer med all säkerhet att uppskatta dessa uppdateringar. Telefonen drivs av Snapdragon 730G med 6GB LPDDR4-ram och 128GB lagring och ger en bra användarupplevelse med hjälp av operativsystemet Android 10. Google lovar också att det kommer att komma programuppdateringar kontinuerligt under de närmaste tre åren för att säkerställa bästa möjliga användarupplevelse.

Tekniska detaljer för Pixel 4a

Pixel 4a har en 5’8 tums skärm med AMOLED-teknik. Glaset i skärmen består av Gorilla glass 5, ett extra starkt glas som sägs tåla fall från så höga höjder som 1,5 meter. Displayen är mycket bra och har en upplösning på 1080×2340 pixlar. Du öppnar telefonen med hjälp av fingertrycksavläsaren som sitter centralt placerad på telefonens baksida. Telefonen har en mycket bra kameralösning bestående av en kamera placerad på framsidan och en på baksidan. På framsidan sitter en kamera på 8 MP uppe i det vänstra hörnet och på baksidan återfinns en kamera med 12,2 MP. Kameran har också extra hjälpmedel så som optisk bildstabilisering och HDR+ samt nattfotoläge. Batteriet är på 3 140 mAh men enligt tillverkaren skall det räcka under en hel dag av blandad användning. På telefonen finner du också extra detaljer så som dubbla mikrofoner, ett 3,5mm-jack, Bluetooth 5.1 och stereohögtalare.

För- och nackdelar med Pixel 4a

Den största fördelen med denna telefon är naturligtvis det låga priset som gör detta till ett mycket bra alternativ för de som inte har en obegränsad budget att lägga på sin mobil. Som användare får du helt enkelt mycket prestanda för ett mycket fördelaktigt pris, speciellt om du jämför med konkurrenternas telefoner som ofta kan kosta upp mot 10 000 kronor. Priset för Pixel 4a sades vid presentationen ligga på $349. I kombination med mjukvaran, den utmärkta kameran och de frekvent lanserade programuppdateringarna är denna telefon en riktigt bra investering. Nackdelarna är inte speciellt många för en telefon i den här budgetklassen. Ett problem kan eventuellt sägas vara det något begränsade minnet, 6GB är ganska lite för de flesta smartphone-användare idag. Google har inte haft ett fläckfritt förflutet med sina tidigare telefonmodeller och främst har det varit hårdvaran som det varit problem med. Förhoppningsvis kommer detta problem dock inte uppstå med Pixel 4a men det är berättigat att känna en viss osäkerhet gällande detta. En annan, visserligen minimal, nackdel är att det inte finns några alternativ gällande utseendet. Telefonen finns endast tillgänglig i svart.

Allt som allt kan vi säga att vid första granskningen ser Pixel 4a ut att vara en riktigt bra telefon för det priset den säljs till. Telefonen kommer utan tvekan att passa många användare speciellt de som behöver en bra, stabilt fungerande telefon utan några extrema tekniska funktioner. Dessutom till ett väldigt överkomligt pris. Svenska Google-fans kommer dock att bli besvikna då telefonen inte planeras att släppas i Sverige för tillfället. Eventuellt kan detta komma att ändras men i dagsläget lanseras den endast i USA och ett litet antal europeiska länder. Hur telefonen kommer att hålla över tid och efter mycket användning återstår att se men vid första anblick är det ett riktigt trevligt smartphone-alternativ.